Locaties Japanse Duizendknoop in Son en Breugel

De oevers van de Dommel en het kanaal vallen onder de verantwoordelijkheid van Waterschap de Dommel resp. Rijkswaterstaat. 
De bij ons wel bekende locaties zijn daarom niet in deze lijst vermeld!

Hier vindt u een opsomming van de bij ons bekende bekende locaties in Son en Breugel waar de Japanse Duizendknoop (JDK) is aangetroffen.
In de opsomming zijn ze globaal van zuid naar noord vermeld, behalve de laatste 4.

  1. Groensteeg: 4 locaties. Gezien van west naar oost: links bij (schakel?-)kastje met paaltjes en na de toegang naar de schuur in de berm/sloot; verderop ter hoogte van tegelplateau (links) aan de rechterkant en even verderop waar gebouwtje in het veld staat: ook rechts in berm.
  2. Hooijdonk: gezien vanaf de kanaalbrug richting Nederwetten, aan de linkerkant na de grote schuur en dus tegenover de inritten van de huisnummers 1 en 1a: in de sloot, in de berm  en sloot tot ver (naar schatting 10 meter) in het bos.
  3. Hoek Molenstraat/Wilhelminakanaal: een van de locaties die we sinds augustus 2021 onder handen hebben. Inmiddels vrijwel JDK-vrij.
  4. Rondom en achter het elektriciteitshuisje in de draai van de Molenstraat en tuin aan oostzijde: een van de locaties die we sinds augustus 2021 onder handen hebben. Inmiddels vrijwel JDK-vrij.
  5. Beekstraat, in de berm en oever van de Grote Beek tegenover de huisnummers 4-16. Sinds augustus 2024 proberen we daar de JDK uit te roeien.
  6. Beekstraat, aan overzijde beek en terras van ‘t Krutje ter hoogte van huisnummers 4-16. Wordt sinds augustus door ’t Krutje onder handen genomen.
  7. Zonhove, naast brug over de Grote Beek in de Nieuwstraat, een van de locaties die we sinds april 2023 onder handen hebben. Door ook zoveel mogelijk de wortels te verwijderen is deze locatie na ruim een jaar al bijna JDK-vrij.
  8. Zonhovebos, naast noordelijke pad van Kabouterpad, ter hoogte van huisnummer 5 in de De Bontstraat, een van de locaties die we sinds augustus onder handen hebben.  Inmiddels vrijwel JDK-vrij.
  9. Argusvlinderlaan, aan het eind, tussen huisnummers 9 en 10: een veld dat tot dieper in het bos doorloopt. Sinds april 2024 is hier een tweede clubje van vrijwilligers aan de slag.
  10. Keizermantellaan: in het plantsoen tegenover huisnummer 27. Wordt door een bewoner in die laan aangepakt.  Vrijwel geëlimineerd.
  11. Larikslaan: ten noorden van huisnummer 7, rondom de dikke boom, langs de weg en ook een stukje het bospad in; een van de locaties die we sinds september 2021 onder handen hebben. De JDK is daar inmiddels vrijwel verdwenen.
  12. Plesmanlaan: in de bocht, bij het fietspad. Grote plak alsmede tussen de struiken daaromheen: een van de locaties die we sinds augustus 2021 onder handen hebben. Er blijft steeds minder JDK opkomen.
  13. Tussen Potjesberg 5 en Hoogenberg 2 langs paadje; Het gaat om slechts weinig exemplaren, die sinds 2022 door ons aangepakt worden.
  14. Dommelpas: 2 locaties: noordzijde, tussen de bomen, tegenover het hertenkampje, en westzijde, vooraan, naast de tuin van Koekoeklaan 2. 
  15. Kwadestraat, gezien vanaf de Lieshoutseweg in de eerste haakse bocht: links nog de restanten van een hoog opgaand veld vol van naar schatting 10 bij 20 meter! Wordt door eigenaar aangepakt.
  16. Lieshoutseweg: bij de boom ten oosten van huisnummer 4 (dus tegenover huisnummer 3)
  17. Orionlaan, in de (droge) sloot achter de schuurtjes van huisnummers 18-22. Bewoners verwijderen de scheuten regelmatig.
  18. Van Anrooijlaan/Dresdenlaan: in de bosrand enkele exemplaren, door ons steeds verwijderd sinds 2022. Waarschijnlijk nu JDK-vrij.
  19. Gentiaanlaan, naast inrit Gemeentewerf. 
  20. Planetenlaan/Vresselseweg, in de hoek bij de volkstuintjes.
  21. Wolfswinkel, in de bocht ten noordoosten van huisnummer 4: was in 2022 een enorm grote plak. Is door gemeente aangepakt en in overleg met omwonenden grazen daar nu schapen en staat er nog maar heel weinig JDK.
  22. Weserlaan naast huisnummer 22.
  23. Honingbij 4: achter het schuurtje, aan de bosrand enkele exemplaren. Door bewoner wordt de opslag van JDK verwijderd.
  24. Crocusstraat 3, in de achtertuin met uitlopers naar Crocusstraat 3 en Tulpstraat 9 en 7; bewoner van nr. 3 steekt al enkele jaren af.
  25. Crocusstraat 14 en 16: in de achtertuinen tot aan de Groote Beek; wordt door bewoners zo veel mogelijk verwijderd.
  26. Klaprooslaan 9, in de voortuin. Bewoonster probeert het af en toe te verwijderen.
  27. Verlengde Huizingalaan, links van het fietspad dat naar het Wilhelminakanaal loopt.
  28. Vlinderlaan, vanuit de rotonde aan de rechterkant. Vrijwilligers hebben de smalle strook JDK verwijderd sinds juni 2024, maar er zit nog meer in de bodem.
  29. Lieshoutseweg 13, ongeveer 200 meter hiervandaan naar het oosten, op de gemeentegrens.
  30. Olen, in berm/sloot schuin tegenover het bedrijf met huisnummer 42.
  31. Kanaaldijk Noord, linkerzijde zandpad naar Waterbuffels, ongeveer halverwege tussen Broekstraat en Kwadestraat. 
  32. Vlielandlaan, tegenover Amelandlaan: bestreden vanaf eind april 2024, mogelijk inmiddels JDK-vrij.

Laatst bijgewerkt op 8 oktober 2024 stand: 31 locaties.