Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Betty van der Dennen en de heer Henk Hutten

Op zaterdag 24 augustus 2024 heeft burgemeester Suzanne Otters – Bruijnen 2 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan een bijzonder echtpaar met een grote staat van dienst. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Van der Dennen en de heer Hutten hebben zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de lokale samenleving en met name de Erfgoedvereniging Son en Breugel. 

De burgemeester heeft de onderscheidingen uitgereikt tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de Erfgoedvereniging Son en Breugel in de theaterzaal van het Dommelhuis.

De heer Hutten

De heer H.G.M. Hutten (82 jaar) heeft zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich 50 jaar lang ingezet voor de Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring). Daarnaast heeft hij zich ook ingezet bij andere organisaties.

Heemkundekring Son en Breugel

Henk Hutten was - 50 jaar geleden - in 1974 een van oprichters van de Heemkundekring.  In de beginperiode, 1974 tot 1982, heeft hij de rol van voorzitter vervuld. Van 1975 tot 1988 was hij redactielid van het tijdschrift “Heemschild” later genaamd “Heem Son en Breugel”. Sinds 2003 is hij weer lid van de redactie.

Hij was in de afgelopen 50 jaar auteur van talloze artikelen over de geschiedenis van Son en Breugel. Het gaat daarbij zowel om artikelen over historische gebouwen en markante inwoners als om artikelen over de grootschalige ruimtelijke ontwikkeling van ons dorp. Hij is medeauteur van het boek “Son en Breugel 1960-1970”. Recent verzorgde hij een publicatie over geschiedenis van de kerk in Son en Breugel, in 2022 verbouwd tot Dommelhuis, en een publicatie over de aanleg van het Wilhelminakanaal in 1923.
Hij verzorgt ook regelmatig lezingen over de lokale geschiedenis en draagt bij aan de inrichting van tentoonstellingen. Hij heeft onder andere bijdrage geleverd aan een tentoonstelling over Bisschop Sonnius (2014) en 75 jaar Bevrijding (2019). 
Henk Hutten heeft een bijzondere interesse voor de geschiedenis van Son en Breugel in de Tweede Wereldoorlog. Hij maakt zich ook sterk voor behoud van kennis over die periode. Zo heeft hij in 2019 ter gelegenheid van de 75e herdenking van de bevrijding een lespakket voor basisscholen opgesteld. 
Hij bezocht ook alle scholen om hen te motiveren het lespakket te gaan gebruiken. Hij schreef in 2019 ook een extra uitgave van “Heem”, geheel in het teken van de bevrijding van Son en Breugel. En ook dit jaar is hij weer betrokken bij de voorbereiding van de viering van de bevrijding.

Henk Hutten mag met recht een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van Son en Breugel genoemd worden en er wordt veelvuldig dankbaar gebruik gemaakt van zijn kennis. Ook de gemeente maakt regelmatig dankbaar gebruik van zijn kennis.

Parochie Sint Petrus’ Banden

Van 2003 tot 2012 was de heer Hutten voorzitter van het parochiebestuur en lid van de beleidsgroep. In die hoedanigheid heeft hij de onderhandelingen geleid met het gemeentebestuur en het bisdom m.b.t. de overname van de kerk en de bouw van een nieuwe kleinere kerk. Van 2010 tot 2012 fungeerde hij tevens als penningmeester.
Vanaf 2003 tot 2019 was hij lid van het Gregoriaanse Koor en tevens waarnemend dirigent.
Van 2010 tot 2012 leverde hij een bijdrage aan het kerkvervoer (ophalen en thuisbrengen van ouderen voor de eucharistieviering). Ook bezorgde hij een aantal jaren de brieven van de actie Kerkbalans.
Daarnaast bracht de heer Hutten het kerkelijk kunstbezit van de parochie in kaart en maakte hij de archieven van de parochie overzichtelijk, zodat zij toegankelijk werden voor iedereen. Hij is steunpunt en vraagbaak over kwesties en vragen over de historie van de kerk.

Mevrouw Van der Dennen

Mevrouw E.J.W.M. van der Dennen (81 jaar) heeft zich 50 jaar lang ingezet voor de Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring).

Zij was medeoprichtster en een van de eerste bestuursleden van de Heemkundekring in 1974. Nadat zij haar bestuurslidmaatschap had neergelegd is zij tot op heden op verschillende manieren actief als vrijwilligster en betrokken bij de Erfgoedvereniging.

Zij heeft meegewerkt aan veel artikelen over de geschiedenis van Son en Breugel. Daarnaast werkte zij mee aan de totstandkoming van diverse boeken die door de vereniging zijn uitgegeven. 
Zij is mediëviste en houdt zich bezig met het transcriberen van oude teksten. Zij ondersteunt daarmee andere vrijwilligers bij hun werkzaamheden. Daarnaast heeft zij ook ondersteuning verleend bij transcripties door verschillende andere heemkundige verenigingen en o.a. het Rijksarchief in Noord-Brabant.
Zij is een trouw lid van de “maandaggroep” die elke maandag van 10.00 tot 16.00 uur en op andere open dagen (bijvoorbeeld tijdens de jaarmarkt) de bezetting van de Heemkamer in het oude raadhuis verzorgt. Zij ontvangt gasten en verstrekt informatie aan inwoners van Son en Breugel en
andere belangstellenden.