Koninklijke onderscheiding voor de heer J.P.A. van Overveld

Op maandagmiddag 16 september 2024 heeft burgemeester Suzanne Otters – Bruijnen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan een inwoner met een bijzondere staat van dienst. 
De heer J.P.A.van Overveld heeft zich jarenlang belangeloos ingespannen ten bate van de samenleving op het terrein van cultuur en herdenking Tweede Wereldoorlog. De heer Van Overveld is benoemd tot Lid  in de Orde van Oranje-Nassau.
De burgemeester heeft de onderscheiding uitgereikt tijdens een bijeenkomst bij de Paulushoef.

De heer J.P.A. van Overveld (85 jaar) speelt al jaren een belangrijke rol in het levend houden van de verhalen over de bevrijding van Son en Breugel. Hij is oprichter en gastheer van een privémuseum in en rond zijn huis de Paulushoef. Hij heeft gedurende vele jaren ontelbare belangstellende bezoekers ontvangen, rondgeleid en op gepassioneerde wijze verhalen over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding van Son en Breugel verteld.

Operatie Market Garden
De heer Van Overveld is als 5-jarige jongen in 1944 ooggetuige van de parachutelandingen in het landingsgebied achter boerderij de Paulushoef van zijn ouders. De dropping van de duizenden parachutisten in het gebied ten noorden van Son en Breugel vormde de start van Operatie Market Garden. Dit was een bijzondere historische gebeurtenis die – naar later bleek – de bevrijding van Nederland inluidde. 
Het is enorm belangrijk dat er aandacht voor deze belangrijke periode in de wereldgeschiedenis blijft bestaan. De inzet en verhalen als die van de heer Van Overveld leveren daar een grote bijdrage aan.

Amerikaanse soldaten
De familie Van Overveld ving na de landing veel Amerikaanse soldaten op en hielpen hen op vele manieren. Vele veteranen met hun families zijn later meerdere malen teruggekeerd en hartelijk ontvangen door de familie Van Overveld.

Privémuseum
De familie verzamelden in de eerste weken allerhande spullen die achterbleven in de dropzone. Doordat er ook een vliegveldje voor gliders/zweefvliegtuigen was aangelegd achter op het veld, zijn er in de loop der jaren veel spullen gevonden in de velden bij de Paulushoef. 
Met al deze spullen heeft de heer Van Overveld een privémuseum ingericht.  Het museum trok in de loop der jaren veel bezoek, georganiseerd door verschillende betrokken organisaties, maar ook onaangekondigd en onverwacht.

Vieren, herdenken, doorgeven
De heer Van Overveld heeft in de loop der jaren samengewerkt met de organisaties van diverse herdenkings- en bevrijdingsfeesten.
Ook ontving hij bijvoorbeeld regelmatig groepen basisschoolleerlingen aan wie hij met veel enthousiasme zijn verhalen vertelde.
Vanaf 2011 heeft hij verschillende jaren zijn grond beschikbaar gesteld om de herdenkingsparachutesprongen te kunnen realiseren, waarbij vele belangstellenden de Paulushoef bezochten. De sprongen worden georganiseerd door Stichting Round Canopy Parachuting Team The Netherlands.

Paulushoef markeringspunt
Op zondagmiddag 17 september 1944 landen duizenden parachutisten ten noorden van Son en Breugel. Daarnaast landen Waco zweefvliegtuigen, getrokken door C47-vliegtuigen, met zwaar materieel en aanvullende infanterie manschappen. De Paulushoef lag in de beoogde dropzone en was een uitstekend markeringspunt voor de piloten. De naam van de boerderij was namelijk duidelijk te zien in grote witte letters op het dak. In de daaropvolgende dagen was dit gebied het toneel van binnenkomende voorraden en versterkingen die met zweefvliegtuigen en parachutes landen.