Hout stoken
De Stookwijzer helpt u te bepalen wanneer het beter is om niet te stoken. Deze online tool werkt op basis van uw postcode en geeft een advies op basis van de luchtkwaliteit en windkracht. Zowel binnen- als buitenvuren vallen onder de Stookwijzer.
Stooktips
Wist u dat houtrook veel schadelijke stoffen bevat, waaronder fijnstof? Hier zijn enkele tips om zo efficiënt en rookarm mogelijk te stoken:
- Laat minimaal één keer per jaar uw schoorsteen vegen om te voorkomen dat roet en vuil zich ophopen, wat een schoorsteenbrand kan veroorzaken.
- Controleer altijd de weersomstandigheden voor u gaat stoken. Bij windstil weer of mist blijft de rook hangen. Kijk op de Stookwijzer om te zien of het weer geschikt is.
- Zorg dat het hout dat u gebruikt onbehandeld en goed droog is. Hout met een vochtgehalte tussen 12% en 15% is het meest geschikt voor een schonere verbranding.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in huis en rondom het vuur. Goede ventilatie helpt om rookoverlast in uw woning te voorkomen.
- Laat het vuur vanzelf doven. Een vuur doven met water of zand zorgt voor extra rook en schadelijke gassen.
Houtrookoverlast melden
Wat voor de een gezellig is, kan voor de ander juist overlast veroorzaken. Heeft u last van houtrook, probeer dan eerst het gesprek aan te gaan met de persoon die stookt. Vaak is de ander zich niet bewust van de overlast en kan het probleem met een goed gesprek opgelost worden. Op de website problemen met je buren.nl vindt u tips voor een goed gesprek met uw buren.
Komt u er samen niet uit? Dan kunt u contact opnemen met buurtbemiddelingsorganisatie LEV Groep voor advies.
Overlast melden
Heeft u last van houtrook in uw omgeving? Via de Stookwijzer kunt u uw adres invoeren en de overlast melden voor uw locatie. Deze meldingen helpen ons een beter beeld te krijgen van de ervaren hinder. Er wordt echter niet gehandhaafd op basis van deze meldingen.