Dommelhuis

Gemeentelijk monument

In 1959-1960 gebouwd als Petrus’ Bandenkerk, ontworpen door architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven. Het gebouw was voor die tijd zeer bijzonder omdat er tot dan toe nog geen betonconstructie bestond met een dergelijk grote vrijdragende overspanning (20 meter). De steunpilaren staan geheel vooraan en achteraan in de 30 meter diepe, 40 meter brede, 11 meter hoge kerk.

Het bijzondere baksteenreliëf op de voorgevel is van Leo Geurtjens en verwijst naar de apostel Petrus, de eerste paus. Van links naar rechts: Tiara en de sleutel, Petrus met geboeide handen bevrijd uit de banden (boeien), Petrus geboeid voor het omgekeerde kruis en tot slot Vissen gevangen in Petrus’ net.

In december 2017 werd het gebouw onttrokken aan de katholieke eredienst. 

Door de vondst van een vleermuis bij de allerlaatste mis, een sloopopschorting via de bestuursrechter (in januari 2018) tot na de winterslaap en de daarop volgende gemeentelijke verkiezingen (in maart 2018) met als resultaat een nieuwe coalitie werd het gered van de sloop en in 2021-2022 getransformeerd naar een multifunctionele accommodatie naar (bij een verkiezing winnend) ontwerp van architectenbureau INBO met inmiddels bijna 15 vaste gebruikers. Op 8 juli 2022 werd het officieel als ‘Dommelhuis’ in gebruik genomen.

Let op de eerste steen rechts onder in de voorgevel, gelegd op 1 augustus 1959.